Els Marenys / La Ribera Baixa

EL PAISATGE:
a_71855493_l

El terme de Sueca, a la Ribera Baixa, forma part del Parc Natural de l’Albufera. És una immensa plana de sediments del riu Xúquer. Una marjal que al llarg dels segles s’han convertit en camps d’arròs.

Però aquest no és l’únic paisatge de Sueca. A la vora de la mar i al llarg dels vuit quilòmetres de costa que té el terme, al costat de les dunes de la platja, trobem els marenys o maresmes. Llocs on la sorra de la platja s’ha convertit en camps on es conreen hortalisses i tarongers, especialment mandariners. Un paisatge agrari ple de séquies, camins i camps encerclats pels baladres i les bardisses per tal de protegir els cultius del vent de la mar.

Sueca compta amb diferents marenys amb els seus nuclis poblacionals: Bega de Mar, El Perelló, Les Palmeres, el Mareny de Barraquetes, el Mareny Blau i el Mareny de Vilxes. Originàriament indrets de barraques construïdes amb canyes i fang del maresme, però que amb el pas del temps es convertiren en edificacions més estables, la majoria d’elles per a passar l’estiu. En l’actualitat, els marenys són zones protegides.

COM ARRIBAR?
EL LLIBRE

Des de la seua publicació el 2007, L’home manuscrit, de Manuel Baixauli, s’ha convertit en una de les novel·les de referència de la nostra narrativa actual, guardonada amb nombrosos premis com el Premi Mallorca, el de la Crítica Catalana, el Premi Qwerty, el de la Crítica de l’Institut Interuniversitari de Filologia, el Premi Salambó o el de la Crítica dels Escriptors Valencians. El protagonista de la novel·la va trobant textos en els llocs més impensats. Textos que parlem d’ell i de la seua vida i que l’obliguen a fer balanç. Una novel·la intensa sobre l’obsessió per l’escriptura i la capacitat d’aquesta de transformar vida. Una novel·la on les cases cobren un protagonisme especial. Una d’elles és Villa Carmen, un edifici abandonat, salvat de l’especulació, en un dels marenys de Sueca. En aquesta casa s’instal·la el narrador i ompli les parets amb cares d’albats i autoretrats de Rembrandt.

 

A principis de setembre torní a Sueca i vaig vendre el meu pis. Amb poc menys del que en vaig traure, comprí aquesta casa de la costa. Una casa vella, sense comoditats, més àmplia, però, que no el pis, i que conserva l’aire de quan la televisió no havia substituït, encara, el so dels daus. Villa Carmen, es diu; uns rajols de ceràmica ho indiquen la façana. Ignore qui era, és, Carmen; desconec el passat de l’edifici. Quan el comprí estava negligit, abandonat. Me’l vengué una immobiliària. Per l’estat del rètol enganxat a una finestra, era obvi que duia anys esperant compradors. Motiu: la prohibició d’edificar en aquesta zona, declarada protegida. La costa ha sigut profanada, envilida, vexada impunement duran dècades pels especuladors urbanístics. Algú, però, decidí, des del govern autonòmic, salvar-ne alguns racons. Aquest carrer, aquest camí de pols on visc, està dins d’un d’aquells racons salvables. (…)  Ara mateix, transcorreguts huit anys des que comprí Villa Carmen, encara està prohibit construir en aquesta zona, però hi ha indicis notoris –tarongerars, melonars, tomaquerars i cases dels entorns estan sent adquirits per tipus amb corbata- que això pot canviar, que canviarà irremeiablement. Comprí a temps Villa Carmen, i Villa Carmen esdevingué prolongació meua.

(L’home manuscrit, Edicions Proa, 2007)

L'AUTOR

Manuel Baixauli (Sueca, 1963). Escriptor i pintor. S’inicia a la literatura l’any 1988 amb Espiral, un llibre de relats. Amb la novel·la Verso va guanyar el premi de novel·la Ciutat d’Alzira el 2001. Després vindrien L’home manuscrit amb nombrosos premis  i La cinquena planta, amb la que va guanyar el Premi Joan Crexells de narrativa i el premi de la Crítica dels Escriptors Valencians. Ha col·laborat amb el diari El País i ha il·lustrat nombrosos textos. Amb el títol Ningú no ens espera va publicar un recull dels seus articles més destacats en premsa.

Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca