Badia d’Altea / Altea, Marina Baixa

EL PAISATGE:
altea-casas-de-altea

Situada entre Altea i l’Alfàs del Pi, a la comarca de la Marina Baixa, la badia d’Altea és un dels indrets amb més encant de la Costa Blanca. Tancada al sud per la Punta Bombarda (Serra Gelada) i al nord pel Morro del Toix, té un front litoral de deu quilòmetres de costa baixa, amb cales, platges i penya-segats de gran interès paisatgístic. A la badia desemboca el riu Algar, que naix a la Serra Gelada i travessa el terme d’Altea. Prop de la costa es troben els cims de Bèrnia, el Mascarat, la Barra, la Galera i la Solsida i els illots  els illots de l’Olla i la Pila.

COM ARRIBAR?
EL LLIBRE

Carmelina Sánchez-Cutillas  va obtindre el Premi Andròmina dins els Premis Octubre del 1975 amb Matèria de Bretanya, un dels llibres més llegits de la narrativa valenciana contemporània. L’obra recull un conjunt de records de la infantesa de l’autora a Altea durant els anys immediatament anteriors a la Guerra Civil, quan tenia entre sis i nou anys. Matéria de Bretanya no sols traspassa els esquemes del gènere memorialístic per a presentar la infantesa com una forma màgica de veure el món, entre el misticisme i la heroïficació de l’entorn, sinó que, des de la distància del temps,  composa un interessant fresc biogràfic i social de l’època.

 

 La mar vivia en una badia molt gran. Un dels cantons d’aquella badia que era la casa de la mar s’anomenava la Punta de l’Albir i l’altre cantó el Morro de Toix, i cap al racó de l’Olla suraven els crestallets de l’Illeta i de l’Illot. L’Aitana i el Puigcampana eren dues muntanyes punxegudes i migjornenques, que de tant en de mirar-se l’aigua se n’havien tornat blaves. Fent frontera entre el nostre terme i els de Calp i de Benissa s’alçava la serra Bèrnia; una frontera de color de pàmpols daurats i de tardor que naixia al coll del Mascarat i arribava a la Vall de Tàrbena, i estava tota voltada de tossals apegats a les seues faldes com cadells mamant de la mare.

I nosaltres vivíem com si visquéssem a cavall entre el poble i Capnegret; al poble la casa de l’avi i les dels oncles, i a Capnegret la casa dels pares vora la carretera però a aquesta banda, i només de creuar la carretera, la Venta del tio Catalí i mitja dotzena de bancals i de marges i en acabant la mar. Però el poble estava molt propet i podies anar caminant per la carretera o caminant per la via. Si anaves per la via t’estalviaves el carrer de la Mar i la costera de la Sèquia i entraves al poble per Bellaguarda, però a mi em feia por si un cas em topava amb el tren, perquè la via era un gran cavalló de terra aplanant per damunt i per sobre aquest planer passaven dues bigues de ferro llargues sense fi. Això eren els rails i perquè no es moguessen del seu lloc, els homes que tenien compte de la via ficaven de tant en tant mig tronc d’arbre travessat. I els mitjos troncs eren les costelles del camí del tren, perquè estaven clavats als rails com les costelles estan apegades a l’espinada. A banda i banda dels rails hi havia una senderola de terra de dos o tres pams de amplària per on passava la gent, i a mi em semblava que el tren m’agafaria amb les seues mans de ferro i se m’enduria.

(Matèria de Bretanya, Tres i Quatre, 1976)

L'AUTORA

Carmelina Sánchez-Cutillas (Madrid, 1927–València,2009). Historiadora, poeta i novel·lista; néta del folklorista alteà Francesc Martínez i Martínez. Dona d’exquisida sensibilitat i àmplia formació cultural, publicà diversos treballs històrics referits a la Corona d’Aragó com Don Jaime el Conquistador en Alicante, Lletres closes de Pere el Cerimoniós endreçades al Consell de València o Jaume Gassull, poeta satíric valencià del s. XV (1971). També va conrear la poesia destacant els poemaris Un món rebel, Conjugació en primera persona, Els jeroglífics i la pedra de Rosetta i Llibre d’amic i amada. A més de Matèria de Bretanya, la seua obra narrativa es completa amb El llamp i la sageta dels records i A la reverent e honrada Sor Francina de Bellpuig, monja professa al convent de la Puritat cara cosina nostra

Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca