Montgó / Xàbia, La Marina Alta

EL PAISATGE:
el_montgo_vist_des_de_les_planes

Amb 753 metres d’altitud, el Montgó és una muntanya litoral separada de la costa per una planura d’uns centenars de metres coneguda com Les planes i que descendeix fins el cap de Sant Antoni.  Situat als termes de Dénia, Gata de Gorgos i Xàbia, va ser declarat Parc Natural per la Generalitat Valenciana el 1987.

Des del Montgó podem contemplar un paisatge impressionant.  A més, ací es troba la divisòria climàtica de dues variants del clima mediterrani occidental amb una plana litoral plujosa al nord i una zona de clima semiàrid al sud. També és notable l’efecte de precipitacions ocultes –criptoprecipitacions- a causa de la presencia habitual del núvols en el cim.

Des de la Prehistòria hi ha vestigis d’activitat humana en la muntanya. En l’època musulmana, Abu-Abdalla, de la taifa de Dénia, va descriure la seua ubicació:  “A la seua part meridional, hi ha una muntanya gran, de forma redona, des del cim de la qual es descobreixen les muntanyes d’Eivissa en alta mar. Aquesta muntanya s’anomena Caon“. De Caon derivaria mont Caon, Mont-Gaun fins arribar a l’actual denominació de Montgó.

COM ARRIBAR?
EL LLIBRE

Construïda com un mosaic de caràcters femenins, La memòria de les ones, de Pepa Guardiola, és un trencaclosques que reivindica les dones que lluiten i trenquen models familiars i socials. El títol evoca Les ones de Virginia Woolf.

El llibre segueix els passos de Laurena Martí, una dona madura que després de viure uns anys a Florència torna a Xàbia on conviurà amb la seua filla i el seu passat. Les relacions amb sa mare sempre conflictives i el retrobament amb les velles amigues seran un punt d’inflexió que la canviaran per a sempre.  El paisatge de la Marina, i en especial la muntanya del Montgó, cobra una especial importància en la novel·la on esdevé escenari vital. Una metàfora ambivalent del passat i del futur. Un punt d’arribada, però també de partida, on Laurena es trobarà a si mateix.

Dina sola a la naieta de la cuina, oberta al nord, i contempla embadalida el gran penyal del Montgó. Des d’aquella perspectiva la muntanya li ofereix el perfil d’una cara masculina quasi perfecta. Un gegantesc cap que s’aixeca de la terra encisat per contemplar la mar. Delerós de tocar-la, estira un braç immens i enfonsa la mà pètria a l’aigua, arran del far de sant Antoni, per passar segles sentint la frescor de les ones. Muntanya capritxosa en les formes segons des d’on se l’admire, faç semihumana, cap d’elefant, immensa soca d’arbre talat, colós jagut que gronxa la vall endormiscada sobre el seu ventre, acull les cases, cuida els somnis de la població i els fa de jaç i capçal. 

 (La memòria de les ones. Balandra Edicions, 2017)

L'AUTORA

Pepa Guardiola (Xàbia, 1953) és una de les veus més reconegudes de la literatura valenciana actual. Compromesa amb el moviment feminista, ha publicat més de trenta llibres de literatura infantil i juvenil, entre els que destaquen L’engruna de cristalPremi Carmesina de narrativa infantil;  El Talismà del temps , Premi Samaruc; Collidors de neu, Premi de literatura infantil i juvenil Mediterrània; Tres titelles embruixats , Una llar en el món i  L’univers de les idees perdudes . L’any 2009 s’inicia en la literatura d’adults amb El desordre de les dames, Premi Enric Valor de la Diputació d’Alacant de narrativa en valencià. La memòria de les ones és la seua segona incursió en la literatura d’adults.

Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca