Serra de Mariola / L’Alcoià, El Comtat, La Vall d’Albaida

EL PAISATGE:
vista_cap_a_la_serra_de_mariola_i_cocentaina_des_de_benilloba

Situada entre les comarques de l’Alcoià, el Comtat i la Vall d’Albaida, la Serra de Mariola és una de les serralades valencianes de major importància paisatgística, mediambiental i cultural.

Amb una superfície de quasi 17.000 hectàrees inclou els termes d’Alcoi, Cocentaina, Muro, Agres, Alfafara, Bocairent i Banyeres de Mariola. Els cims més importants són el Montcabrer (1.389 metres), el pic d’Aitana i el Puig Campana, seguits per l’Alberri, Morro del Comptador, l’Eixar l’Alt de Sant Jaume, Capoll de l’Aguila i el Morro del Porc, entre altres.

La serra compta amb una gran diversitat florística amb més 1.200 espècies catalogades, moltes d’elles de gran rellevància medicinal, com la sàlvia de Mariola, el romaní, el timó o el pericó, que amb altres plantes aromàtiques s’utilitzen en l’elaboració de l’herbero o un licor d’herbes. A la Serra de Mariola també trobem arbres com la carrasca, el fleix, l’auró i el galer. La microreserva de la teixera d’Agres està considerada com el bosc de teixos més meridional d’Europa.

COM ARRIBAR?
EL LLIBRE

La cançó de Mariola és el primer poemari que publicà Joan Valls en valencià. Fins eixe moment, el poeta només havia publicat en castellà, però després de la Guerra Civil, després d’haver sigut empresonat per la seua filiació republicana i d’un llarg període de reflexió, decideix publicar en valencià, llengua que no abandonaria mai més en la seua producció literària. La cançó de Mariola no sols és un poemari de reivindicació del paisatge de la serra alcoiana, sinó una reivindicació de la llengua dels valencians, pràcticament invisible en els cercles literaris d’aleshores. El llibre el composen una sèrie de poemes d’intens lirisme, molt musicals, on el paisatge i les sensacions esdevenen com una metàfora. La serra de Mariola com a principi i com a fi, com la solitud i la joia de viure, com el cant d’un poble. El poemari va ser publicat per l’autor l’any 1947 en la impremta Hispania d’Alcoi. El 1981 va ser inclòs en Obra poètica, publicada per l’antic Institut d’Estudis Alacantins, que arreplegava la producció de Joan Valls fins 1975. L’any 2007, l’editorial Denes va reeditar La cançó de Mariola amb motiu del seixanta aniversari de la seua primera edició. Un any després, la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes publicà digitalment el poemari en una edició canònica a càrrec de Manel Rodríguez Castelló.

 

Paisatges de serra i vall

            4

 

Pels cingles de Mariola

vaig igual que un pelegrí.

Olc la ginesta, la sàlvia,

l’espígol i tot em diu

una rara melangia

de càntic esborradís

que grava en la pedra grisa

segles de calma. En el cim

l’àguila explora l’immens

amb son vol meditatiu.

Pels cingles de Mariola

vaig igual que un pelegrí.

Del meu gest de bruixot místic

s’ha burlat un teuladí.

 

(La cançó de Mariola. Obra poètica, IEA, Alacant 1981)

L'AUTOR

Joan Valls i Jordà (Alcoi, 1917-1989) és una de les figures més representatives de la seua generació. Treballador en la indústria tèxtil, molt prompte va començar a escriure poemes en castellà. En acabar la Guerra Civil va ser empresonat per la seua militància republicana, però va ser alliberat el 1940. Desprès d’uns anys de reflexió torna a l’escriptura i en 1947 publicà el seu primer poemari en valencià,  La cançó de Mariola, al que seguiren L’home pot ésser àngel, Presoner de l’ombraGrumet a soles, L’íntim miratge, Paradís en blanc (Premi Ciutat de Barcelona), Les roses marginals (Premi Ciutat de Palma), Versos a Sara (Premi Ciutat de Barcelona i Premi Ciutat de Palma), Posicions terrenals, Hereu de solituds, Breviari d’un eremita urbà (Premi Ausias March de Gandia), Cent serafins , Les hores vives, Temps de saóA cavall de la vida , Sonets de la fita obscura, Anys i paranys, Quadern vermell i La rosa quotidiana, que va ser publicat pòstumament l’any 1990.

Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca