Illes Columbretes

EL PAISATGE:
columbretes-islands-1732798

Amb només una extensió de 19 hectàrees i a 27 milles marines del cap d’Orpesa, a la costa de la comarca de la Plana Alta, l’arxipèlag de les Illes Columbretes és una reserva natural formada per quatre grups d’illots d’origen volcànic: l’illa Grossa, la Ferrera, la Foradada i el Carallot, i nombrosos esculls i baixos com Baluato, Cerquero, Xurruca, les Roques del Carallot, Bauzà i Espinosa.

La seua ubicació i profunditat permeten una gran varietat de vida marina, convertint les Columbretes en el petit arxipèlag de major interès ecològic de la Mediterrània. El 1988 foren declarades parc natural per la Generalitat Valenciana i reserva marina l’any 1990 pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

Cau de contrabandistes i pirates al llarg de la història, a partir de 1860 l’illa Grossa va ser habitada permanentment per faroners fins a l’any 1975. Actualment només es permet la visita a aquesta illa,  a la qual només es pot accedir amb vaixell particular o en visites guiades. Està prohibit agafar minerals, plantes i animals.

COM ARRIBAR?
EL LLIBRE

Amb Les veus i la boira, Vicent Usó va guanyar l’any 2015 el Premi Alfons el Magnànim de Novel·la. L’obra segueix la investigació del periodista Mateu Sequeral amb la que pretén descobrir per què el taüt de la seua àvia està buit i per què el seu pare, Bernat Sequeral,  va trobar la mort quan intentava investigar l’assumpte. Novel·la coral on tretze veus fan avançar una narració farcida d’històries d’amor, assassinats, secrets de família, especulació urbanística, faroners, pescadors i contrabandistes, que recorre setanta anys de la història valenciana. Una novel·la que té com escenaris  la Peníscola dels anys 40 i 50, els Pirineus francesos, la Mallorca turística i principalment les Illes Columbretes, autèntic eix de la novel·la, sempre envoltades de broma, com la trama de la novel·la.

 

Vaig haver d’aguantar-me les llàgrimes. T’imagines, un vell com jo, amb el rostre senyalat per tota una vida d’esforç, plorant a raig enmig d’una bandada de turistes amb pantalons de coloraines i càmeres de fotos? Em sentia ridícul (…) Quan lo catamarà va embocar la badia, la vista se me n’anava a les Columnes, una espècie d’abrics terrosos que s’arrengleren l’un a la vora de l’altre sota les casernes, separats per uns pilars que des de la mar semblen magnífics i tot lo conjunt fa la impressió de ser la portalada d’una catedral antiga, molt antiga, del temps en què los reis duien barba blanca o encara més. No, no són ben bé coves. Al remat, a penes tenen un parell de metres de profunditat però s’aboquen a una espècie de balcó, un dels pocs espais plans que hi ha en aquella illa feta de pendents i, a més, s’arreceren sobre la cara interna del turonet, a estalvi de mirades indiscretes, tant des de dalt com des de baix, de manera que no hi ha lloc millor en tota l’illa per a una trobada furtiva.

(Les veus i la boira, Edicions Bromera, 2015)

L'AUTOR

Vicent Usó (Vila-real, 1963). Va debutar com a narrador l’any 1982 amb la novel·la La cançó de la terra estimada (Premi Ciutat de Vila-Real de narrativa), a la que seguiren La mirada de Nicodemus (Premi Ciutat d’Elx) i La memòria del vent. L’any 2003 guanya el Premi Andròmina de narrativa amb  Crònica de la devastació i el Premi Sant Jordi a l’any següent amb Les ales enceses, Premi que va tornar a guanyar el 2009 amb El músic del bulevard Rossini. El 2015 aconsegueix el Premi Alfons el Magnànim de novel·la amb Les veus i la boira i el 2016 el Premi Vila de Catarroja de narrativa juvenil amb La retratista d’ànimes.

Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca