Hotel Voramar / La Plana Alta

EL PAISATGE:
a82560992_m

Situat a la platja de les Viles de Benicàssim, a la comarca de la Plana Alta, l’hotel Voramar va ser inaugurat l’any 1933 i aviat es convertiria en un lloc molt literari. Durant la guerra civil va ser hospital de les Brigades Internacionals i per on van passar escriptors que donaren suport a la causa republicana com John Dos Pasos, Ernst Hemingway, Dorothy Parker o el cantant de blues Paul Robeson. Alejo Carpentier, en La consagración de la primavera, també esmenta el paratge i l’hospital. Recuperat de bell nou com a hotel als anys cinquanta, prompte es va convertir en una referència per al turisme gràcies a la privilegiada ubicació rodejada de pins i molt a prop del Bartolo i el Desert de les Palmes. L’estiu de 1953, Berlanga va rodar al Voramar  la pel·lícula ¡Novio a la vista!, moment que recull Manuel Vicent en la novel·la León de ojos verdes. Encara que el desenvolupament urbanístic ha transformat el paisatge de Benicàssim, el Voramar i el seu entorn continuem sent un lloc privilegiat de la costa mediterrània.

COM ARRIBAR?
EL LLIBRE

Publicat en 2008 i relatat en primera persona,  León de ojos verdes narra les vacances d’un jove aprenent d’escriptor durant  l’estiu de 1953 a l’hotel Voramar, a Benicàssim. A la terrassa de l’hotel desfila una pintoresca galeria de personatges: un metge represaliat, una  jove francesa nomenada Brigitte Bardot, un vell que rep cartes d’amor o l’equip que fa un rodatge d’una pel·lícula a la platja, sempre amb el record de quan l’hotel va ser hospital de les Brigades Internacionals. Una novel·la d’iniciació amb la prosa acurada de Manuel Vicent i unes bellíssimes descripcions de la platja i les Viles de Benicàssim, el Desert de les Palmes, les Illes Columbretes i la serra d’Espadà.

 

Desde el mar vi por primera vez el perfil de la costa. Fue una sensación casi espiritual, por decirlo, de alguna forma. Aquella tierra era la mía, pensé, al pie de la sierra de Espadán había caído yo a este mundo desde la nada, aquella luz era la que me había alimentado, dentro de ella había crecido, aquel paisaje era mi placenta, aquellos montes llenos de trincheras, que recorrí en la niñez buscado balas, bombas y morteros, ahora mostraban una sombra de humo. Allí estaba mi pasado, con mis primeras correrías y experiencias. Desde el mar creí que me estaba contemplando a mí mismo con una visión extracorpórea, y aunque este pensamiento me parecía ridículo fue una experiencia que no he olvidado (…) El coronel puso rumbo noreste hacia el cabo de Oropesa y después de una hora de navegación a motor, a cuatro nudos, llegamos a la altura del hotel Voramar…

(León de ojos verdes, Alfaguara, 2008)

L'AUTOR

Manuel Vicent (La Vilavella, Plana Baixa, 1936), escriptor i periodista valencià.  Entre les seues novel·les destaquen Pascua y naranjas (Premi Alfaguara, 1966), La balada de Caín (Premi Nadal, 1987), Tranvía a la Malvarrosa (1994). Jardín de Villa Valeria (1996), Son de mar (Premi Alfaguara,  1999), Aguirre, el magnifico (2011), i Desfile de ciervos (2015), entre altres. A més, és premi González-Ruano de periodisme i Premi Francisco Cerecero de l’Associació de periodistes europeus a Espanya. Col·labora amb el diari El País.

Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca