Fundació Max Aub / Sogorb

INFORMACIÓ BÀSICA:
8700001

Localització: Carrer San Antonio, 11. Sogorb
Horari: Dilluns-divendres de 9 a 14 h. i de 16 a 19 h.
Gestió: Ajuntament de Sogorb, Generalitat Valenciana, Diputació de València, Diputació de Castelló i familia de Max Aub.
Data de creació: 1997
Fons: Biblioteca personal de l’escriptor (amb més de 10.000 volums), el seu arxiu (amb una correspondència amb més de 9000 cartes) i una hemeroteca.
Objectius: Foment de l’estudi i difusió de l’obra de Max Aub.
Activitats: Conferències, cursos i exposicions. “Premio Internacional de Cuentos Max Aub”. Amb trenta edicions, s’hi compten vora 22.000 obres presentades, de mig centenar de països. “Encuentro de estudiantes con Max Aub”. Durant el mes de juny, aniversari del naixement de l’autor. “Lectura pública de Max Aub” (certamen celebrat des del 2003, congrega anualment 600 estudiants de l’Alt Palància, al voltant de la lectura d’una obra de Max Aub)
www.maxaub.org

COM ARRIBAR?
ITINERARI LITERARI

Max Aub i l’Alt Palància

Un dels seus amics valencians de joventut, Manolo Zapater, l’havia dut (entre 1916 i 1921) per les terres de l’Alt Palància, principalment per Sogorb i Viver. En aquesta població població situa l’inici del Laberinto mágico. Campo cerrado comença amb el capítol “Viver de las Aguas”, on narra l’inici de la guerra del 36.

 Primeros de septiembre y el aire frío bajando por el Ragudo; más arriba las estrellas del monte, tachas del viento. […] Mil quinientas almas y la Raya de Aragón. Hacia abajo, caídos hacia la mar, por Jérica y Segorbe, los pueblos de Valencia; cuesta arriba, por Sarrión, el áspero, desnudo camino de Teruel.

[…] Hacia el sur, por el abra de Jérica, se descubren lejanías azules y verdes; hacia los nortes sólo se encuentran carrascas, jarales, tierra de nieve: lo uno horizonte, lo otro monte.

Max Aub, Campo cerrado, 1943

També Campo de los almendros (que pren el nom del camp de concentració per a militars i civils situat a Alacant, en la Goteta, en acabar la Guerra Civil) acaba evocant aquest paisatge

Primeros de septiembre y el aire fío bajando por el Ragudo, más arriba las estrellas del monte y, a ras de tierra, el ruido del agua viva: fuentes, manantiales, acequias. Hacia abajo, caídos hacia la mar, por Jérica y Segorbe, Algar, Estivella, Sagunto, El Puig, cuesta arriba, por Sarrión, el áspero, desnudo camino de Teruel.

Max Aub, Campo de los almendros, 1968

BIOGRAFIA

Max Aub Mohrenwitz (1903, París – Mèxic D.F., 1972). Fill d’alemany i francesa, es trasllada a València amb la seua família en 1914. Animador de la vida cultural valenciana dels anys 20 i 30, va dirigir el grup teatral El Búho i gestionà la compra del Guernica de Picasso per a l’Exposició Internacional de París de 1937, a més de col·laborar amb André Malraux en la pel·lícula Sierra de Teruel. Exiliat a Mèxic , desenvolupà una intensa activitat literària. Entre les seues obres destaca El laberinto mágico, un dels millors cicles narratius sobre la Guerra Civil conformat per les novel·les Campo cerrado, Campo de sangre, Campo abierto, Campo del Moro, Campo Francés i Campo de los Almendros.

Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca